Bijscholing docenten 2019

Geplaatst op

Dit jaar was de bijscholing in Friesland, we werden in de ochtend verwacht bij “loonbedrijf De Samenwerking” in Elsloo. Eigenaar Jan-Roelof Betten startte met een presentatie over het ontstaan van zijn bedrijf, de overgang van coöperatie naar privatisering, de toekomst en zijn passie. Aansluitend kregen we uitleg van medewerker Marcel over de toepassing van GPS systemen binnen Loonbedrijf de Samenwerking. Marcel heeft een nuchter verhaal verteld en duidelijk aangegeven welke systemen er voor nu interessant en werkend zijn, aansluitend heeft hij naar de toekomst gekeken.

Na de lunch heeft Rens Albers van Agrifac een presentatie gegeven over plant specifieke gewasbescherming. Aansluitend hebben we uitleg gekregen bij de machine een nieuwe Agrifac Condor met camera’s op de spuitbomen. Loonbedrijf De Samenwerking test deze machine in samenspraak met voor Agrifac zodat de plantherkenning op een nog hoger niveau komt.

Op uitnodiging van Jan Roelof Betten hebben we een bezoek gebracht aan een innoverende melkveehouderij. Er zijn een aantal duurzame investeringen gedaan door het bedrijf. Zo is er gekozen voor een energiezuinige melkrobots en zonnepanelen. Na de rondleiding over het gehele bedrijf is er informeel gesproken over de loonwerkzaamheden en de werkzaamheden die de eigenaar zelf nog uitvoert.

Na het inchecken in het hotel en de avond maaltijd hebben we een bezoek gebracht aan Hoogland BV. Een presentatie over inkuilmanagement en een rondleiding door de krachtvoerfabriek. De fabriek is gebouwd om klant specifiek voer te produceren, Hoogland is in staat om van plus minus 12 grondstoffen een krachtvoer samenstellen voor de melkveehouderij. Na jaren lang ervaring in de advisering in de rundveehouderij is er veel kennis aanwezig over inkuilmanagement.

De vrijdagochtend bezochten we de Dairy Campus te Leeuwarden. Na de ontvangst kregen we uitleg over het ontstaan van de proefboerderij en de werkzaamheden/ onderzoeken die gedaan worden door de Universiteit van Wageningen.

Het tweede deel van het programma kregen we uitleg over de AMW Optiseeder van Mulder agro. Deze machine maakt mogelijk om kruidachtige bestanddelen bij/door te zaaien in bestaand grasland. In de presentatie werd duidelijk wat deze machine onderscheid van de huidige doozaaimachines.

Het middagprogramma was bij Bromach in Gorredijk, hier hebben we een presentatie gehad over het ontstaan van het bedrijf en het leveringsprogramma, de service en toekomstplannen. We hebben een rondleiding gehad over het bedrijfsterrein, magazijn en showroom. De Aeres Hogeschool was te gast bij Bromach om af te stemmen welke behoefte er is binnen de LOL voor precisielandbouw, we hebben met elkaar afgestemd waar de behoefte ligt en wat er ontwikkeld kan worden.

Het waren twee leerzame dagen met veel kennisdeling en verbreding.