“De praktijk laten aansluiten bij de theorie”

Geplaatst op

Zone.college biedt een bijzondere vorm van lesgeven waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten: praktijk-rijk leren. Het idee is dat studenten en docenten zoveel mogelijk ‘naar buiten’ gaan om te ervaren hoe het er bij echte bedrijven aan toe gaat.

De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de opleidingen Groen, grond & infra van Zone.college. Zo is Roelofs Lemelerveld (actief op het gebied van groen, grond, infra en sport) een van de bedrijven waar studenten de praktijk leren kennen.

Van alle markten thuis

Robbert Alferink, bij Roelofs verantwoordelijk voor planning en werkvoorbereiding, vertelt dat het bedrijf van alle markten thuis is: “Ons aanbod varieert van hovenierswerk tot agrarisch loonwerk. Daarbij hebben we diverse specialismen die vooral met gras en bodem te maken hebben, zoals aanleg en onderhoud van sportvelden. Ook het preventief bestrijden van de eikenprocessierups behoort tot onze specialismen.”

Aan de slag met machines

Bij Roelofs probeert men de praktijklessen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de theorie die op school wordt behandeld. “Als de studenten bijvoorbeeld net les hebben gehad over zaaien, zetten wij ze aan de slag met zaaiklaar maken, ploegen en daadwerkelijk inzaaien. Maar we hebben ook aandacht voor meer algemene kennis en vaardigheden. Zo brengen we eerstejaarsstudenten de finesses van het trekkerrijden bij, zoals achteruitrijden met een kieper. In latere jaargangen brengen we daar verdieping in aan, door samen te kijken naar zaken als het aankoppelen, afstellen en aansturen van machines. We hebben hier veel verschillende spullen staan, dus we kunnen de studenten ook veel laten zien. En we laten ze ook kennismaken met diverse aspecten van cultuurtechniek, zoals graven met een graafmachine of zand laden met een shovel.”

Een leuke en leerzame dag

Robbert vindt de wisselwerking met de studenten ook voor zichzelf waardevol. “Het is voor ons een goede manier om nieuwe inzichten te krijgen. Maar we proberen toch vooral de studenten een leuke en leerzame dag te bezorgen. Uit hun reacties blijkt wel dat we daar over het algemeen goed in slagen. De groepen zijn best groot, zo’n 12 à 14 studenten, daarom zetten we meerdere instructeurs per groep in. Zo kunnen we elke student de aandacht geven die hij of zij verdient. En als we ze de wei in sturen met machines zodat ze samen een stukje werk klaar kunnen maken, zijn ze helemaal in hun element!”

Meer weten over praktijk-rijk leren binnen de opleiding Groen, grond & infra? Kom naar de open dag mbo op 25 januari (Hardenberg) of 27 januari (Almelo, Doetinchem en Zwolle). Aanmelden via www.zone.college.